joi, 26 mai 2016

ŞCOALA MOIŞA - SCURT ISTORIC

Şcoala Gimnazială Moişa – Boroaia
- Scurt istoric -


Satul Moişa este cunoscut în analele istoriei din anul 1770, majoritatea familiilor din Moişa venind din comuna Moişei, judeţul Maramureş. Familiile erau din ce în ce mai numeroase, iar copiii nu mergeau la nici o şcoală.
În jurul anului 1886 s-a înfiinţat prima şcoală în satul Moişa, unde venea un învăţător de 3 ori pe săptămâna de la Şcoala Boroaia. În anul 1892 s-a înfiinţat Şcoala de la Moişa cu clasele I-IV condusă de învăţătorul Ion Bondescu, cu un număr de 25 de elevi, învăţământul desfăşurându-se în case particulare la început cu  un post apoi cu 3 posturi. În anul 1922 locuitorii din satul Moişa s-au hotărât să construiască un local de şcoală pe locul donat de biserica din sat. Construcţia şcolii s-a terminat în anul 1923 când s-a înfiinţat şi al patrulea post.
În timpul celui de-al doilea Război Mondial în anul 1944 localul şcolii a fost incendiat. După terminarea războiului şcoală a funcţionat cu 5 posturi, dar în diferite case particulare.
În anul 1959 cu ajutorul sătenilor şi a autorităţilor locale din comuna Boroaia s-a construit un nou local de şcoală cu 3 săli de clasă, un laborator, cancelaria şi un hol. Din aceasta perioadă, odată cu terminarea construcţiei localului şcolii s-a înfiinţat şcoala elementară de 7 clase. Aceasta şcoală s-a construit în perioada când era director învăţătorul Nicolae Cercel.
Din anul 1963 şi până în prezent şcoala funcţionează cu o grupa de grădiniţă şi cu clasele I-VIII. În jurul anului 1982 s-a construit localul nou al şcolii unde sunt 3 săli de clasă şi un hol.
În anul şcolar 2003-2004 localul Şcolii Nr.1 Moişa a fost supus unor lucrări de renovare şi modernizare cu fonduri de la Banca Mondială.
În prezent la Şcoala cu clasele. I-VIII Nr.1 Moişa funcţionează o grupă de grădiniţă mixtă cu 26 preşcolari, 31 elevi la învăţământul primar care se desfăşoară în doua clase simultane şi 62 elevi în învăţământul gimnazial, proveniţi din şcolile satelor Moişa, Săcuţa şi Suseni.
De-a lungul timpului de pe băncile şcolii din Moişa a început formarea unor oameni de valoare cum ar fi: Apetroaie Viorica – medic, Vasiliu Mircea – colonel, Cercel Pavel – inginer, Ştefoi Elena – poet şi consilier diplomatic, Corduneanu Cornelia – inginer, Samson Grigore – magistrat, Roman Gheorghita – inginer.
Prin participarea la programul OlimpiadeleK 2015/2016- program de responsabilitate socială sponsorizat de către Kaufland România și implementat în parteneriat cu Școala de Valori și Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Şcoala Gimnazială Moişa a obţinut premiul în valoare de 20.000 euro. Acest premiu va oferi în următoarele luni, şansa de a transforma școala într-un mediu fertil și propice studiului, o școală a viitorului unde copiii și dascălii merg cu drag.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu